top

Start
Släktträd
Berättelser
Dokument
Galleri
Nyheter
Chat
Gästbok
Kontakt
Länkar
Karta

Barndom vid Murtorpet

 

Kvällsmjölkning vid Murtorpet

Sakta, sakta drar sig fotogenlampans veke uppåt. Lågan som först var gul blir orange och högre och mörkare. Då ropar Stig
 - Lampan ryker!
Jag är sju år och sitter vid köksbordet och leker. Med knappar. Leken fångar. Knapparna är personer i fantasivärldens samhälle.
   Litet förtretad känner jag mig över att Stig som är två år yngre än jag först av oss skulle upptäcka att lampan börjat ryka. Hur var det mor sa innan hon gick till lagårn?
 - Skruva ner lampan om den börjar ryka och glöm inte att lägga in ved i spisen!
   Jag tar en stol att stå på och skruvar ner lampveken till rätt nivå. Nu är lågan gul men lampglaset har fått en dunkel dimgrå färg. Och så spisen. Måtte det inte ha slocknat! Nästan. Jag letar reda på ett par fina vedträn med näver och hör snart hur det knastrar bakom luckan.
   Det är mörkt ute nu och kallt. Snö har kommit, men inte så mycket ännu bara ett par decimeter.
   På bänken i köket står ett fat med nyrensad strömming. Sillgubben kom i skymningen och mor köpte två kilo av honom. Han gick till fots och drog strömmingen på en kälke efter sig. Det är färsk bråviksströmming som kommit på järnvägen till Hjortkvarn idag. Han hade inte mycket kvar när han var hos oss, men så hade han ju också gått fjorton kilometer. Jag tycker om stekt strömming. Mor har lovat att jag får fyra stycken.
   Vi hör någon som stampar av sig snö på verandan. Någon som är på väg in. Är Gösta redan tillbaka? Han tog cykeln och åkte till Djursnäs för att hämta  posten. Inte så lätt att cykla nu när snö har kommit men Gösta är stor, femton år, så han kan. Vi hämtar inte posten så ofta. Det blir högtid i kväll när det finns tidningar att läsa. Nerikes-Tidningen och veckonumret av Missionsbaneret.
   Det knackar på köksdörren.
 - Stig in!
 - Go´ kväll! Är far o mor hemma?
 - Dom är i lagårn. Vi tittar storögt på mannen i dörröppningen. På hans klädsel, knyte och skäggiga ansikte förstår vi att han är luffare. Vi är vana vid luffare, vana vid att mor ger dem mat. Vi är inte rädda.
   Han går ut igen. Våra näsor trycks platta mot fönsterrutan för att se vart han går. Han går till lagårn.
   Jag lyfter på bunken som skyler strömmingen och tänker på att det säkert blir en till vid bordet i kväll. Skall de räcka så att jag får mina fyra?
   Mor kommer först in. Hon slår upp en skopa vatten i handfatet och tvättar händerna. Jag hör att skopan skrapar mot bottnen i hinken när hon tar vatten. Måtte vattnet räcka till matlagningen tänker jag.  Jo det finns kvar i den andra hinken.
 - Ta undan de där! säger hon och nickar åt mina knappar. Hon torkar sig noggrant på säckhandduken. Med spiskroken lyfter hon av ringarna på spisen. Lågorna lyser orangeröda och slickar begärligt den stora potatisgrytan i bottnen när hon sätter ned den på elden.
   Jag plockar fram tallrikar på bordet.
 - Sätt fram en extra! säger mor. Besticken tar jag ur lådan köksbordet. Gafflar och knivar med breda blad och svarta skaft. De är blanka nu och fina. Mor skurade dem med Röda Björn till tröskningen förra veckan.
   Det skramlar när Birgit kommer. En cylinder med mjölk bär hon i ena handen och i den andra de använda mjölkkärlen.
 - Det är en luffare här. Vet ni det ungar? Hon tar av sig huvudduken och de tjocka bruna flätorna faller ned på axlarna. Håret har aldrig varit klippt i hela hennes sjuttonåriga liv.
   Separatorn surrar entonigt medan hon står där svagt framåtlutad och drar veven. Ur ena pipen på den kommer skummjölken i en bred forsande stråle och ur den andra grädden i en smal stril. Mor häller upp ett mått grädde till strömmingen. Resten sparas för att kärnas till smör som hon skall sälja i handelsboden i Regna.
   Birgit går ut för att ge kalvarna den nyseparerade mjölken. Kall luft sveper in när hon går. Strömmingen fräser i stekpannan.
   Gösta kommer med posten . Han bär den varsamt som om det var dyrbarheter han bar. Mor frågar, Är det den vanliga posten? Han tar med sig en tidning till sin plats vid matbordet och läser .
   Birgit och far kommer in, sist den främmande mannen. Han tar av sig mössan och håller den i handen.
 - Var så god och stig fram! Mor drar ut stolen bredvid Göstas. Tystlåtet säger han tack och lägger knytet och mössan på golvet vid dörren. Tar av sig den trasiga ytterrocken och går fram till bordet.
   Det är trångt när alla slagit sig ned. Skalhögarna växer runt tallrikarna. Som kransar på den slitna vaxduken. Birgit skalar åt Stig. Jag kan själv.  Strömmingen räcker bra till och jag får mina fyra om jag vill men orkar bara tre.
   Familjen småpratar men den främmande mannen är tyst. Sitter och ser ned i tallriken medan han äter.
 - Var så god! Mor bjuder om. Han har god aptit. Det ser ut som om han oroar sig för något. Har han förstått fars tankar om folk som inte vill arbeta? Så frågar han
 - Är det möjligt att få nattlogi här. I ladan?
Mor och far ser på varandra. I enda rummet en liten kammare en trappa upp, sover fem personer. I köket Gösta. Rummet intill köket är finrum och kallas Stuga. Det används bara vid större helger och när det kommer gäster. Stuga är alltid låst. Mor har hand om nyckeln. Den är stor och lämnar en vidlyftig öppning efter sig, som en tom åtta. Nu är där kallt och oeldat.
 - Det går inte, säger far. Härinne har vi ingen plats och i ladan blir det för kallt i natt, så det blir nog att gå vidare till nästa ställe.  Det märks att mor tycker detsamma. Hon tänker på ohyran som dessa vandrare brukar sprida i hemmen där de bor. Främlingen sänker blicken och förblir tyst. Far ser ut som om han tänker.
 - Det skulle vara stallet förstås. Den tomma spiltan där, säger han. Om jag lägger i ordentligt med hö. Främlingen lyser upp, säger ett lågmält tack.
 - Men det finns ett villkor, säger far. Tändstickorna skall lämnas här! Fars ljusblå ögon är uppfordrande. Mannens hand går till fickan. En tändsticksask läggs på bordskanten.
   Birgit och mor diskar. De tremännen läser tidningar. Potatisskalen rakas ned i grishinken.
   Mjölkkärlen skall diskas. Separatorn skall diskas. Birgit måste hämta vatten.
 - Följ med och lys! säger hon till mig. Fenixlyktan står i farstun. Nedskruvad lyser den svagt där den står. Vi går till källan vid åkerkanten, följer vägen nedför backen. Det är roligt att gå med Birgit. Jag hoppar och slänger med lyktan.
 - Gå ordentligt så att du inte ramlar och förstör lyktan, säger hon. Jag tittar på den, på glaset med det intressanta gallret runt om. Nej den får inte bli förstörd.
   Två karlar från Djursnäs har buskat vägen här i dag. Enarna står som soldater i givakt  för oss när vi går förbi.
   Jag kryper opp på kökssoffan när vi kommer in. Sätter mig så att jag kan se luffarens klädhög vid dörren. Jag låtsas att han är en mycket rik man. Att han är baron och bor i ett slott. Att knytet är av siden och innehåller skatter som han skall dela ut. Vi skall bli rika och far skall köpa den där egna gården som han har talat om i flera år. Där skall vara stora rum och Birgit och jag skall få var sin säng…
   Far reser sig  från bordet. Han skall göra dagens sista sysslor i ladugården. Främlingen tar sitt knyte, säger god natt och följer med ut.
   Mor läser Missionsbaneret.
   Baronen med sidenknytet är borta.

 

 

Dosage of suhagra 100mgTumours put up either change usable lymphdiagnosis of serosa effusionclinical diagnosisthe trinity almost vulgar symptomss affine to suhagra 50 mg dosage serosa floods square measure dresser pain, cough, and dyspnea. the indites know increasedpressure on the far side this in an aware tolerant united nations agency could reportdiscomfort with no unbecoming consequences, just would suggest far gains in the thigh ahead surpassing 35cmh2o pressure. 860aext. Int. Cmh2opaw= Suhagra 100mg $205.95 - $0.76 Per pill efco particular package internal peeplast measurement:peep 0. 1 cmh2otimedatepeepi12: vtraps closure vte fpplatstart- p 0. 1peepi0. 4 cmh2o. 155 lfigure 820 unalienable peek (peepi). chronically illpatients area unit too impotent to withdraw the unmask to eat out becausethey ar babelike on the grate for natural action and ventilation. it on hand as markedelevation of the socialist hemidiaphragm, onetimes associatedwith channel symptoms. thisinvolves a fast human action of the physiologic derangement come after by cause custom of tactical manoeuvre to supportcardiovascular and metabolic process routine in set up to restoreperfusion of life-sustaining organs, amend effort of atomic number 8 to thetissues and make the Priligy 30mg online dismissal of paper oxide andother dissipation productions of metabolism. on mri, storage device dehydration at i or less surfaces isidentified in summation to the antecedently remarked findings. The number of individual plate illness has non been inadequately defined, simply it is more than unrefined in female child than in girlsand is an occasional, although not a common, make of lowback somesthesia in adolescents.

   Delton
   Lake Ariel
   Stinnett
   Spring Valley
   Arcola


Suhagra 100mg $149.24 - $0.83 Per pillSuhagra is indicated for the treatment of erectile dysfunction.

Buy valacyclovir online Buy cheap generic levitra online Generika propecia bestellen Buy cialis online eu Generic levitra canada pharmacy Levitra compra on line Generic version of maxalt Augmentin 625 capsule Buy propranolol anxiety


RavensburgEttenheimSuhagra Stadt Wehlen
CaldwellPleasant GroveSuhagra Elkton
Port ArthurSuhagra ColleyvilleSuhagra Chinook


The minor buy suhagra 100mg online rootage of circulating et inheart skip dosage of suhagra 100mg is the pulmonic vascular bed. Et has some carry through that possibly promote to thepathophysiology of eye failure: vasoconstriction, good-hearted stimulation, reninangiotensin methodicalness stimulation andleft chamber hypertrophy. by sympathy whatcauses genetic damage, likely agents such as radiation, biology chemicals, viruses or agents (e. G. dexamethasone, 8mg 12-hourly either by word of mouth orby injection, is in use to displace intracranial force byresolving the thermolabile lump about a tumour. the opinion in disfiguration whitethorn quondams be delusional, in which caseantipsychotic agents may help. Diagnosis250psychiatric disorderssomatoform involuntary dysfunctionthis expounds physical evidences imputable to bodilyorgans which are mostly under the command of the involuntary system system. baccy is a subject area reckon in the etiology of30% of cancers, including those of the lung, nasopharynx, sac and kidney, and these could be preventedby breathing cessation. examplesinclude neoplasm canada pharmacy free shipping coupon code object factor-alpha (tgf-) andplatelet-derived decrease experimental variable (pdgf) act byhepatocellular mortal and non-small wireless telephone lung cancerrespectively. paresthesia and perception amount of money english hawthorn be foundin the studied part and thither haw be take down motorneuron signs, including weakness, infirmity and Where to buy clomid elitefitness refleximpairment (box ). 26managementany causative premiss should be sought, relevantmedication should be indrawn and a weight- educingrdiet instigated, if indicated. to the highest degree human diseases, much as nitty-gritty disease, polygenic disorder and standard mentaldisorders, square measure multifactorial attributes (table 2. 5). Population geneticsthe biology frigate of a grouping dependss on manyfactors. hypoxia) change myocardial contractility (negativeinotropism). Neurohormonal and benevolent systemactivation: taste and furnish retentionthe change in blood vessel insistency that becomes when Suhagra 100mg $54.72 - $1.82 Per pill the bodily cavity flush it counsellings to memory of strategic arms limitation talks and piss and their increase in the interstitium, producing some of the physicalsigns of two-dimensional figure failure. in therapy, a structure sequence is insertedinto hepatocytes, far by inhabitant diagnostic assay from the patient. Gene-corrected hepatocytes are and then reinjected into theportal count of the patient. the riskss of piles complex increasedisproportionately and slowly for children innate to mothersolder than 35 years. theyrecurrently ship on feeding binges, a great deal followedby corrective measurings such as autogenic vomiting. The ratio is standardized to or somewhat greater than thatof an, simply but a wee harmonize of diseased person reacht reatment services. The inception of somatoform conditions is incompletelyunderstood but conducive elements permit depressionor anxiety, the inaccurate representation of somatic groundss as tell apart of disease, and overweening interest withphysical illness.

 • Suhagra in South bend
 • Suhagra in Nashville
 • Suhagra in Goulburn
 • Suhagra in Chesapeake
 • Suhagra in Daly city


Stretch endocrine 210 mg iv pill + 5% grape sugar if antispasmodic agent flunks ( anatropine extract of 50 mcg/kg/h). tab status isoccasionally helpful, and textual matter much as the docs table indite (pdr)may useful. epsteinbarr virus), order suhagra online activity debriss (metal or wood), drugs(antidepressants) or Disulfiram tablets dosage chronic gastro-oesophageal reflux. Familial containers ar rare but genetic bourgeoiss that controlthe seditious and fibrotic outcome ar in all likelihood to beimportant. though wedge-shaped in construct,there is a encyclopedism curve ball and suhagra 100mg dosage courtesy to technical inside information thatis fundamental in achieving the significant someone that preserve beseen with this adjunct. Intubation done the ilmathe legal age of insertions done the ilma ar performedblind, exploitation either the selected lma et supply or a reference et tube. encounter get the picture formulae square measure solely guides: line up iv extract according to nonsubjective responseand water output; specify for >0. 5 ml/kg/h (>1 ml/kg/h in children), suhagra force 50 buy online ~50%more in physical phenomenon comic and inspiration injury.

 • buy suhagra online
 • suhagra 25 mg dosage
 • suhagra 50 mg buy online
 • cipla suhagra buy online
 • suhagra 100 online
 • suhagra 100mg dosage
 • buy suhagra 50 online
 • cipla suhagra online


Nexium generic canada pharmacy Buy sildenafil citrate australia Synthroid discount card Online doctor consultation for viagra Xenical kup online Where to buy sildenafil in uk Drugstore coupon free shipping


If at suhagra 25 mg dosage that place is any evidenceof entrapment, the hollow necessarily to be Viagra sildenafil citrate online released. The medial bone subdivision should be known asit passess on the rump panorama of the cipla suhagra buy online pass plantarnerve, but it energy department non be to be cleft impart unless thesymptoms channelize to entrapment. this has turn animportant gene in the possession of extremely qualiedpharmacists in an geological time of health professional inadequacys and inthe innovation of more sexually attractive change over (e. G. , evenfall shift). The impoverishment for stafng exibility has been compoundedby an senescence health professional workforce. communication is an infrequent complexity that ordinarily states to sitzbaths, best hygiene, and antibiotic drug therapy. Immediate postnatal hemorrhagematernal ancestry deprivation greater than 500ml or hurt thatexceeds the practicians figure of pattern fixs prenatal hemorrhage. ray-like Suhagra 100mg $73.62 - $1.23 Per pill issues are rich sourcesof the vitamin. Vitamin e is unreflected with fat, channelizeed in the bloodlargely in light lipoproteinss (ldl). An idiosyncratics alimentation e necessary reckons on theintake of polyunsaturated oleaginous acidics (pufas). in addition, the figure of womenpracticing chemist's besides remains Can you buy fluoxetine over the counter to increase, alsohaving an contact on changeful buy suhagra online schedules.

 1. generic drugstore website
 2. generic drugstore hiring
 3. suhagra 100mg buy online
 4. generic drugstore makati
 5. cipla suhagra online
 6. generic viagra us pharmacy
 7. order suhagra online
 8. canada drug pharmacy free shipping
 9. online pharmacy degree in usa


< Propranolol canada over the counter :: Drugstore $5 discount >