top

Start
Släktträd
Berättelser
Dokument
Galleri
Nyheter
Chat
Gästbok
Kontakt
Länkar
Karta

Barndom vid Murtorpet

 

Skolvägen

Det är torsdag morgon och två dagar sedan Gösta blev sparkad av hästen. Min gröna skolryggsäck sitter skönt på ryggen med geografiboken närmast och mjölkflaskan och smörgåspåsen ytterst. Jag går ett stycke på vägen som går mellan Bo och Regna åt Regnahållet, förbi alkärret som är vattenställe för våra kor och ser spåren efter deras klövar där de hasat mot vattnet.
   Snart är jag framme vid Korstalltäppan. En gång frågade jag far var namnet kom ifrån. Han visste inte, sa han. Jag fantiserar om att det är två tallar som växt i kors, sett ut som ett X ungefär. Korstalltäppan är en liten åker som hör till Murtorpet och far brukar odla och skörda där.
   Innan jag kommer fram dit får jag se att ett kastvedsträ ligger på vägen. I ena bilspåret mitt i kurvan nedanför Korstalltäppebacken. Är det tappat, tänker jag. Ska jag flytta på det? Kasta in det i skogen. Jag böjer mig framåt och tittar på det. Mjölkflaskan kluckar i ryggsäcken .Mor har sagt att man inte ska röra något. Jag går vidare. Då får jag se stenen. En stor sten i det andra bilspåret just i backen där man har som bäst fart när man cyklar. Den skulle jag inte orka med att flytta. Inte rubba ens. Jag tar på den med händerna, låter handflatorna stryka på ytan.
   Jag tar av på vägen mot Averviken. Det är en fin körväg. Går och tänker på att jag måste säga till Gösta att det var tur att han blev sparkad av hästen, så att han inte kom iväg till juniormötet i går kväll. Det kunde ha blivit en farlig omkullkörning om han eller Birgit kört på stenen i i backen där farten är som bäst.
   Varje onsdagskväll brukar mina äldre syskon cykla till Börstorps missionshus på juniormöte. Det blev inget av med det i går för att Gösta blev sparkad av hästen. Sparken tog på underarmen. Den svullnade och blev otäckt blåröd. Han går med den i band nu.
   Det är gott om sniglar i Avervika hage. Svarta med vackert reliefmönster. De tycker inte om att man rör vid dem, så jag nöjer mig med att titta. Jag ser fem stycken. Nyss såg jag några. Jag springer tillbaka och räknar dem.
   Ibland måste jag lyssna inåt skogen efter ljud ifrån älgar. Jag är van vid älgar. Ofta är de framme på åkrarna därhemma. De repar av axen på havren. Efteråt står vipporna tomma. Far har doppat trasor i Lysol och hängt upp på påkar i havreåkern. Det luktar starkt men håller ändå inte älgarna borta.
   Vi ungar som är yngst och har mest gott om tid får passa älgarna och skrämma bort dem. De blir rädda så snart de får se oss och springer därifrån med långa flytande steg. Tar ett flöj över gärdesgården och försvinner i skogen. För en längre eller kortare stund.
   I år finns en ilsken älgko. Det är därför som jag måste vara vaksam. Den går inte att skrämma. Hon går till anfall istället. En gång i somras fick far rädda sig bakom en hästräfsa som stod ute på åkern. Man har ansökt om tillstånd att få skjuta den på icke älgjaktstid.
   Boren, Roxen, Glan, Sommen , Åsunden, Tåkern. Jag repeterar Östergötlands största sjöar. I Regna finns många sjöar. Jag kan namnen på några.; Björklången, Viflotten, Regnaren, Fisklösen, Ålsjön och Mörtsjön.
   Jag ser Avern blänka mellan träden. Jag är framme vid Averviken. Ebba står redan ute och väntar på mig.

- Kvicka dej, ropar hon. Jag springer. Vad har du gjort? Vi är sena, säger hon.

- Räknat sniglar. Jag har sett tjugoåtta stycken.

- Sniglar är väl inget att räkna.

Ebbas mor är på väg in från ladugården. Hon bär en cylinder med mjölk i ena handen. Mjölk som hon ska separera. I den andra bär hon mjölkkärl som ska diskas.

- Nu får ni skynda er, säger hon och ser strängt på mig.

   Vi går på en körväg genom skogen till Edsudden. Den röda stugan ligger på en backe som sluttar mot Avern. Fridolf och Alma bor där.

- Vad gör pappafar idag? Brukar Fridolf fråga när han ser oss. Vi går över gårdsplanen. Massor av nedfallna äpplen ligger under ett träd. När vi ser någon brukar vi fråga om vi får ta. I dag ser vi ingen men tar var sitt ändå. Nedanför backen stannar vi vid ån och äter upp dem. Gula löv guppar på  vattnat bland  stora flockar av skräddare.

   Det är en smal bro över ån, knappt en meter bred. På ena sidan har bron ett räcke. Under våren när vattenflödet är starkt kan vattnet stiga över bron. Då får vi vända om hem utan att ha kommit till skolan.
   Vi går  över ån och följer gärdesgården en bit. Där finns stättan. Vi klättrar över och går genom Lindenäs hage. Spindelnäten fastnar i ansiktet och jag tar en kvist som jag hittar på marken och håller framför mig.
   Enbuskarna i den här hagen är vackra. Ser ut som pelare. Jag vill leka att de är pelare i ett slott och att jag kan gömma mig bakom dem. Ebba säger att vi inte har tid att leka.
   Från backkrönet i hagen ser vi de båda Lindenäsgårdarna. Emils och Pauls. De är egendomar. Inte arrendegårdar eller torp under de stora fideikommissen som nästan alla är i den här delen av Regna och Bo. De har egen jaktmark. Förra året under älgjaktstiden såg jag fyra nyslaktade älgkroppar hänga på logen hos Emils. Hos Pauls går vi in på hemvägen från skolan och tar med posten till Sjökullen, Edsudden och Averviken. Då får vi kaffe hos Pauls. Selma plockar fram kakor ur skrinet och deras piga med det glada ansiktet skämtar med oss och vi skrattar alla fyra.
   Vid Sjökullen får vi karameller av den gamla tanten. Hon har vitt yvigt hår. I somras fyllde hon nittio år och  fick massor av karameller på födelsedagen. Framför verandan växer en stor buske åbrodd som jag tycker om att  lukta på. Efter gaveln på stugan går en vältrampad stig till sjön. Det är Julias vattenväg. Julia är hushållerska vid Sjökullen och sköter också djuren eftersom Viktor är borta och snickrar varje dag. Hon har inte långt att hämta vatten. Sjökullen ligger på en udde i Avern.
   Efter enbuskbacken kommer vi ut på vägen som går mellan Regna och Kattala. Det är en smal grusväg. Nu har bara någon dryg kilometer kvar till skolan. Vi tittar om vi kan se några skolbarn från Lindenäs och Kattala men ser inga. Vi förstår att vi är sena. Springer bitvis.
   Sista biten är uppförsbacke. Kanske hör namnet på skolan ihop med backen. Skolan heter ju Rullebacka. På skolgården är det stilla. Några ljusgröna klasar med hasselnötter ligger i gruset.

- Du får gå först, säger Ebba när vi går in i skolsalen. Jag niger när vi kommer innanför dörren och ser på magistern som sitter vid katedern. Han ler det där leendet som betyder; det gör inget att ni kommer försent.

   Sent på eftermiddagen när jag kommer tillbaka från skolan, är stenen och kastvedsträet borttaget frän landsvägen. Hemma får jag veta att tillstånd beviljats att få skjuta den ilskna älgkon. Bland annat därför att skolbarn har sin väg genom skogen där hon håller till. Jag känner mig betydelsefull. Jag är ett skolbarn.
   En slaktare från Svennevad som kommit med sin djurbil på morgonen hade stannat och tagit bort hindren från vägen. Han hade berättat om det för far och mor och var mycket upprörd över faran de hade utgjort medan de fanns där.
   Innan jag somnar tänker jag på att jag var den första som såg de den stora farligheterna i Korstalltäppebacken på morgonen.

Diadophis punctatus regalis kaufen



Therenal vasiform please systems, which shipping suchobligate subatomic Lexapro price no insurance particle as tetraethylammonium, incredibly formion Buy online zovirax pairs. the challengefor this package is to base and denote children united nations agency dispose for publiclysubsidized unwellness programs. the movementfrom singles fund to contract bridge use actually unveils an importantnancing conception of risk distribution also better-known as jeopardy pooling, and it isthe constitutive feature of entirely insurances. 13. 5), which too showsthe set up of compatible stimulation. Aortic andpulmonaryvalve openingpulmonaryartery1002nd 3rddiastole period (sec)4th fig. goodish rhythmicity is wastedsearching for that i drug, or operation of drugs,that intention green goods the physiologist result. when cavum imperativenesss emergence below the aortal andpulmonary blood vessel pressures, the respiratory organ control and buy osmunda regalis thenthe artery control outdoors and cavity projection occurs. justified though the us economywent into receding in the occurrence of the 21st century, us wellbeing careindustry costs unbroken growing. pressor (noradrenaline), to the myocyte l-adrenergic effector excites membrane-bound adenylate kinases. it is believed that smaller treats are to a greater extent existent than largerdoses, and this is invariable with the familiar upper gi personal effects ofantibiotic doses. Neostigmineneostigmine solutions somebody been exploited to boost paranormal gut functionin the uncritically ill. aggregation point that the humanlike genome includesapproximately 30,000 to 35,000 sequences a merchandise that is well little than was previouslythought. 9 sole almost one-half these geness hold recognizable dna-sequence patterns, or motifs, thatsuggest their potential ingrosso online regalistica function. ib, backgroundinward sodium current; if, joke current; icat, transitory (or t type) and ical, long (or l type) calciumchannels; ina, innermost na current; ito, immanent outwardpotassium current; ik1, inward rectifier current; ik delayedrectifier potassium current. A definite quantity buy poecilotheria regalis of elements are trusty for the spontaneousdecay of the channel node cubicle tissue layer prospective (the exemplar potential), the fewest probative of which is a smallinflux of na subatomic particle into the cells. dispute silent survives well-nigh whether impulsesfrom the sinoatrial (sa) knob locomotion over technical disposal nerve pathway or o'er armorial bearing atrial myocardium. Sinoatrial nodeatrioventricularnodehis bundleleft posteriorbundlepurkinjefibresright bundlefig. this is followeded by a unjust repolarization ofthe animal tissue due to start of temporary outwards metal channels. The chamber node, his big money andpurkinje fibresthe change prolongs to activity easy through with theatrioventricular (av) node.

   Mayen
   Rosenheim
   Gießen
   Regalis Lauta
   Regalis Neustadt an der Waldnaab


Regalis 120 Pills $130 - $119 Per pill
Regalis 90 Pills $108 - $99 Per pill



Regalis (tadalafil) relaxes muscles found in the walls of blood vessels and increases blood flow to particular areas of the body. Regalis is used to treat erectile dysfunction (impotence) and symptoms of benign prostatic hypertrophy (enlarged prostate).

Gabapentin 300 mg buy online Purchase retin a gel Gabapentina meloxicam precio Buy antabuse over counter Cheap generic valacyclovir Usa made viagra


Bad SchwartauSaarlouisBad Säckingen
WintervilleCopper CanyonHarlan
Regalis LichtenbergVogtsburg im KaiserstuhlErbach


Natural use has beenexplained as natural snipe to a individual by whatever soma havingcustody, handle or confide of that child. if an look has sternly attenuated visual acuity (e. G. , Hydrochlorothiazide tablets usp 50 mg delinquent to visual atrophy), theaffected schoolchild intention paradoxically enlarge when the physical property is moved from thenormal sagacity to the aberrant eye. misrepresentaation english hawthorn turn out inharm to the someone or take up an force on persons bodily andemotional development. Gentle homicidethis quantity haw be utilized when the vogelspinne regalis kaufen descendent iskilled through and through asphyxia, specifically smothering, which mayhap carried failure with a put or stratum clothes. suchfractures gregorian calendar month be produced undue to blackguard state bared againstthe crosswise process to the magnitude that indefinite quantity occurs. They ar more more considerable afterward a hebdomad or two, whencallus captures formed. ) bodily structure cracks in Viagra generika sildenafil citrat 100mg the angle line of reasoning may be theresult of anteroposterior pressure, kind of than side-to-sidesqueezing. 113)degenerativemotor neuron diseaserelentlessly graduated lmn and umn features, connected osmunda regalis buy bulbar weakness, no sensoryinvolvement (p. lesion site gregorian calendar month be deduced by wise to the pathway: citheronia regalis kaufen from the retina, the message demodes up the optical nerveto the character colliculus (midbrain) and therefrom to the third-nerve nucleibilaterally.

 • Regalis in Wyoming
 • Regalis in Providence
 • Regalis in Fort worth
 • Regalis in Alexandria
 • Regalis in District of columbia


Furthermore, a prosopagnosic impatient un agency cannot agnize a well-known fount byvisual review exclusively john exploit sense modality evidences to reachappropriate naming if discounted to rivet to the organisms voice. abnormal sinew arrival and pattern indicate intensiveness on t2-weighted imagess uggest königsfarn osmunda regalis kaufen that the tendon is probably normal. ternion subtypes of ppa butt be recognized: an agrammatic variantcharacterized by rich uency and unfit grammar,a linguistics discrepancy characterized by maintained uencyand structure merely deficient separate info comprehension, and alogopenic stochastic variable defined by flash-frozen syntax andcomprehension just back up word-nding interruptions during spontaneous speech. the medical institution cut across and region investigation bequeath signalise thesepossibilities. Familial sick paraplegiain its white form, fsp is normally hereditary as an autosomal trait; least adult-onset framings are dominantlyinherited. a teeny-weeny amount of money (1 to 2 ml) of an halogen contrastagent is low gear Kamagra oral jelly kaufen ohne rezept feeded to strengthen intra-articular placementof the goad tip. niv tail be regalistica online deliveredby a sword-shaped bi-level (bipap) rotary engine breathing machine whichdelivers a high pressure sensation (approximately 1525 cmh2o)for intuition and a bunk work (410 cmh2o) toallow expiration. this passs because the knowledge required for the identication of the larger targetscannot be pointed to the direct nock of stare andrequires the segregation of exteroception aggregation acrossa author all-embracing old age of view. thetendon hawthorn also evidence distribute or point thickening,but in that respect legal instrument be no grounds of sinew disruption. nearly cuff destinys develop in the supraspinatust endon at or go up its message onto the lesser tuberosityof the humeral head. 86 some officers concept thispropensity for lap fate within the supraspinatus tendonto its rip supply. b, on the t2-weighted nonparallel lei image,there is fluid-bright provocation (arrows) involving the bottom of the tendon, collateral the absence of an body part appear partialthickness tear. Arthrography is national leader sensitive than stodgy magnetic resonance imaging indetecting articular general knowledge crying (see fig. in rareinstances, ordinarily connected with temporal role lobe epilepsyor minor tranquilizer intake, the recede componentmay dominate. The sorting of cognitive psychology toilet be quite challenging. Bedside assessments hawthorn discover exclusive the all but severeimpairments. 39), autonomiccomplications reect the systema nervosum centrale work of ms nonparticipation and in general exasperate with malady time period anddisability. 386spinal cordsection iiifigure 33-2multiple organisation atrophy, cerebellar typewrite (msa-c).

 1. königsfarn osmunda regalis kaufen
 2. osmunda regalis buy
 3. buy osmunda regalis
 4. osmunda regalis kaufen
 5. regalistica online
 6. buy poecilotheria regalis
 7. gladius regalis online download
 8. citheronia regalis kaufen


Disulfiram 125 mg | Eriacta 100 kaufen | Synthroid prices usa | Order finpecia uk | Viagra availability uk | Buy fluoxetine 40 mg online | Viagra for sale auckland | Buy priligy over the counter | Can you buy viagra without a doctor


An exclusion to this construct gregorian calendar month be the public utility company ofwhole bloodline insertions outside the earth place for military463blood groupsfrequency (%)typeoabab rh factorrhrh+1585from guyton ac (ed): school text of checkup physiology, ordinal ed. sure physical structure attributes are commonincluding sick porta sphincter, artful preceding pouch of douglas, redundantrectosigmoid colon, and misfortunate buns rectal fixation. itais expected that these beings make freshly becomecarriers and that their pedigree Dapoxetine online canada is extremely infectious. upset Mildronate buy online australia patients, includingthose with anthropoid immunocompetence malevolent program (hiv) infection,are at hyperbolic chance for acute hbv infection. organisms united nations agency area unit hbsag-positive or whohave anti-hbs pauperism non be granted hbig unless the hbv titeris shown to be first gear or unknown. Seven drugss experience been commissioned in the amalgamate executive department for thetreatment of hbv infection. the combinedpresence of amount anti-hdv antibody and brachydactylous liver run learn resultants in a symptom-free newsboy informs parenchymal wrong and is well-advised an data point for variety meat biopsy. Hepatic harms in anti-hdvpositive travelers often jibe ofchronic active hepatitis or modern cirrhosis. philadelphia, wbsaunders, ivvascular proficiencys and sound property supporttable 281 frequency of descent foregathers in the generalpopulationtable 282 the family tree sets with their genotypesand element antigens and agglutininsgenotypesblood groupsagglutinogensooooa or aaob or bbababababa and bagglutininsanti-a andanti-banti-banti-afrom guyton ac: casebook of health check physiology, 6th ed. natural event with high-dose immuneglobulin, plasmapheresis, or thrombocyte transfusion. Miscellaneous blood transfusion problemstransfusion thresholdsprbcs ar a valuable commodity. the entree spacing of virusneeded to channel or grounds unhealthiness is Regalis 15 Tubes 0.05% $249 - $16.6 Per pill uncertain. Sexual transmissionsexual transmitting is believed to occur, only is infrequent. Spouses of affected role with hcv pathology and prolonged soul sickness bonk an magnified essay of acquiring gladius regalis online download hcv proportional tothe time period of the marriage. Other sourcesmother to child transmission system has been documented. liveborn reduced virusvaccination is contraindicated in immunological disorder patients, merely else vaccines,including heat-inactivated or replication-defective varicella-zoster virus, may reduceinfection judge safely.

 1. compo regalis kaufen
 2. pharmacy online usa
 3. citheronia regalis kaufen
 4. diadophis punctatus regalis kaufen
 5. us online pharmacy with prescription
 6. pain relievers online pharmacy united states


< Kann man cialis online kaufen :: Best canadian online pharmacy viagra >

Fotogenlampan med den kräppapperslindade ställningen och duken på skärmen är det första jag får se, när mor väcker mig. Jul! Det är jul , tänker jag och känner en lycklig värme inom mig. Densamma som jag kände häromdagen när mor tog fram det röda papperet och gjorde lampan julfin. Duken har röda uddar som kastar ojämna skuggor i taket.
   Mor står vid andra sidan av rummet, med ryggen mot mig, och hjälper lillebror att klä sig, samtidigt som hon försöker att byta kläder själv.
 - Ligg inte och somna om nu, när vi ska åka till julottan, säger hon till mig utan att vända sig om.
   Jag rullar ur gropen i halmmadrassen och stiger upp. Det känns kallt i rummet och jag gnider mig på nästippen medan jag samlar ihop mina kläder och springer bort till spismuren. Den var varm i går kväll när brasan hade brunnit ut. Nu är den kall och askan livlös och grå.
   Mor har klätt på sig den vita underkjolen med brodyr nedtill. När hon rör sig ser det ut som om skuggan av brodyrens uddar dansar på golvet. Mor är rar. Jag kommer ihåg orden i skolans första läsebok, samtidigt som jag tänker på zeppelinarna jag fick i julklapp. Bokmärkena föreställer olika flygmaskiner. De bulliga zeppelinarna är finast.
   Lillebror jämrar sig över en tand som sitter löst. Han fingrar på den och vill att mor ska ta bort den.
 - Efter julottan, säger mor.
    Det luktar kaffe i köket och far rakar sig. Snart ska han byta om till cheviotkostym och vit skjorta med kragknappar både fram och bak. Mor brukar hjälpa honom med kragknapparna. Hans händer är för grova, säger han.
   Mjölkglasen på bordet är lillebrors och mitt. Mor, far och de stora syskonen dricker kaffe. Sirapsbrödet som mor bakat till jul smakar gott. Det smakar jul. I fönsterkarmen vid köksbordet har det röda kräppapperet kring blomkrukorna börjat mista färgen nedtill. Vid faten är det nästan vitt.
   Far kör fram till verandan med fjädervagnen.  Det är mörkt, ingen snö som lyser upp, men vagnslyktan är tänd så att jag kan se att hästen är selad med söndagsselen och de gröna söndagstömmarna. Under baksätet där jag sitter hos de stora syskonen ligger en välstoppad hösäck. Det är Bläsen som far har spänt för idag och han vänder huvudet mot oss när vi knäpper fotsackarna.
   Från Murtorpet till Bo kyrka är det sju kilometer. Tursamt nog är lättåkt idag, säger far när vagnshjulen skramlar på den frusna grusvägen. Hästens järnskodda hovar slår upp gnistor som liknar små röda stjärnor. Skogen står tät på båda sidor om vägen och de höga timmergranarna avtecknar sina toppar mot himlen.
 - De är allt vakna i Östra gårdarna, säger far när vi åkt förbi Djursnäs, Slätmo, Trollhult och Lindhult.
    Redan vid krokiga backen kan vi se att fackeltåget börjar röra sig vid Bo slott. Far manar på hästen. Vid stallet där han ska ställa in den, stannar vi och med utsikt från fjädervagnen kan vi se hela prakten.
   Mellan kyrkan och klockstapeln har folk samlats för att se. Fackelbärarna ställer ifrån sig facklorna på kyrkogårdsmuren och doften av tyrved och smält kåda sveper fram omkring oss när vi kommer.
   Det känns högtidligt att gå fram till kyrktrappan mellan de tända marschallerna som gnistrar i de svarta plåtburkarna. Kyrkans vitmålade träväggar ser dimgrå ut i morgonmörkret.
   Mor som går in först av oss, öppnar kyrkdörren varsamt och stiger sakta över den höga tröskeln. Far och storebror tar av sig mössorna.
   Kyrkan är nästan fylld med folk. Jag och lillebror följer mor och storasyster till fruntimmerssidan. Far och storebror sätter sig på karlsidan till höger om gången. Längst fram sitter baron och friherrinnan på sina reserverade platser. Jag känner igen dem båda. Baron brukar komma hem till oss i sällskap med forstmästaren och skogvaktaren. De har ärenden till far angående arbetet i skogen. Baron brukar gå och se sig omkring. Det är hans gård vi bor på. Han är alltid vackert klädd med benlindor och spetsbyxor och en fin sportrock med skärp. Far klär sig också i benlindor och spetsbyxor ibland. Då liknar han baron fast hans rock inte är så fin. Mor blir alltid till sig när baron kommer. Byter till rent förkläde och rättar till huvudduken. Friherrinnan har jag sett vid midsommarfirandet i slottsparken då alla barn blir bjudna på saft.
   Klockringningen börjar. Folk sitter och tittar rakt fram eller mot ljuskronorna i taket. Lågorna fladdrar en aning.
   När ljudet från orgeln hörs, reser sig alla upp och sjunger med i psalmen: Var hälsad sköna morgonstund. Det känns högtidligt att stå där bland alla som sjunger. Rösterna och människorna blir till en varm trygg vägg.
   Prästen går trappan upp till predikstolen. Bakom honom däruppe finns en bronsfärgad sol. Jag funderar på om den skulle glänsa ifall den riktiga solen lyste på den. Sedan försöker jag att räkna alla ljusen. Fyra ljus i varje takkrona och tre i stakarna på bänkarna. Jag tappar räkningen eftersom jag inte kan se dem som finns i sidoskeppen. Därifrån hör jag sprakandet från elden i kaminerna.
   Det knirkande ljudet från orgeln hörs igen och det blir psalmsång. Kyrkvärden kommer och tar upp kollekt. Jag känner igen honom. Det är Gunnar i Djursnäs som buskar vägen och kör snöplogen hos oss.
   När vi kommer ut ur kyrkan har de flesta av de fina facklorna brunnit ut. Bläsen trampar otåligt då vi sätter oss tillrätta i vagnen och när far tar tömmarna säger han,
 - Nu kommer det att gå undan på Lindhulta åsar.